Terminal 1 (of Vertrek 1) is het oudste gebouw op de luchthaven Schiphol en vind je de vluchten van Transavia en een deel van de vluchten van KLM-Air France. Alleen voor deze maatschappijen kan je inchecken in Vertrekhal 1 voor je reis.

In Vertrekhal 1, bestaande uit 4 verdiepingen, zijn incheckbalies 1 tot en met 8 en bijbehorend gates B, C en D. De vertrekhal biedt rolstoel-assistentie, selfservice inchecken en er is een informatiebalie aanwezig.

Door de beschikbare ruimte op de 4 verdiepingen slimmer in te delen en een tussenverdieping (Mezzanine) toe te voegen is er nu meer ruimte voor security, check-in en wachtgebieden. De verbouwing van Vertrek 1 betekent een flinke kwaliteitsverbetering én veel meer ruimte voor reizigers.

Dankzij de Mezzanine, is er 5.000 vierkante meter extra vloeroppervlak ter beschikking. Op de tussenverdieping zijn 21 security lanes aangelegd, zes meer dan voorheen. Alle lanes beschikken over moderne CT-scans, die het securityproces voor passagiers flink vergemakkelijken en versnellen.

Verbouwing en modernisatie Terminal 1 (Schiphol Group)
Fig.1: Verbouwing en modernisatie Terminal 1 (Schiphol Group)

Daarnaast is de voorgevel van Vertrek 1, 4 meter naar buiten verplaatst en de extra ruimte is gebruikt voor een (rol)trap en lift naar de Mezzanine en het Panoramaterras te plaatsen. Hierdoor hoeven reiziger zonder ruimbagage niet meer door het check-in gebied. Voor reizigers die wel ruimbagage meenemen, is achter het check-in gebied een nieuwe (rol)trap en lift aangelegd.

Door de verbouwing en modernisatie van Terminal 1 is deze klaar voor de toekomst.

Beschrijving werkzaamheden

De verbouwing en modernisatie Terminal 1 is gefaseerd, vanwege de continuïteit van het 24/7 bedrijfsproces, vanaf de derde verdieping gestart en geëindigd op de begane grond.  

Derde verdieping:

Op de derde verdieping bevindt zich de “cockpit” van Vertrek 1: de technische ruimte waar passagiers natuurlijk niet mogen komen. De luchtbehandelingskasten zijn op de kanalen, die de tweede verdieping van lucht voorziet, aangesloten. Er is ook een nieuw personeelsrestaurant gebouwd.

Tweede verdieping:

Op de tweede (tussen) verdieping (Mezzanine) komen de eerste 10 security lanes en diverse stijg- en daalpunten. Ook wordt de vloer van de voormalige (rol)trap richting het Panoramaterras, dichtgelegd.

Eerste verdieping:

Op deze verdieping is het plaatsen van de (rol)trappen en liften bij de diverse stijg- en daalpunten, tot het demonteren van de laatste security lanes en het slopen van het oude crewfilter. De bouw van een nieuwe toiletgroep en een twee nieuwe businessclasslounges tot het afbouwen van de onderkant van de Mezzanine bij de balierijen 7 en 8.

Begane grond:

Op de begane grond (Plaza) onder Vertrek 1, worden diverse verschillende stijg- en daalpunten gebouwd. De passagiers gebruiken die straks om zich te verplaatsen van en naar het nieuwe securityfilter op de Mezzanine.

Verbouwing en modernisatie Terminal 1, begane grond
Fig.2: Verbouwing en modernisatie Terminal 1, begane grond

De projectmanagers van de Koninklijke Schiphol Group zorgen voor de voorbereiding, uitvoering, budget, planning, oplevering en nazorg van de verbouwings- en moderniseringswerkzaamheden.

De onderstaande werkzaamheden zijn voor de verbouwing en modernisatie Terminal 1 uitgevoerd:

  • Verantwoordelijk om de vertaalslag functionele specificaties van gebruikerswens naar programma’s van eisen t.b.v. het ontwerp;
  • Schrijven van een programma van eisen c.q. bestek en vervaardigen tekeningen;
  • Het tijdelijk faciliteren van de security lanes;
  • Projectmatig werken volgens Prince 2;
  • Adviseren en begeleiden bij implementaties van complexe en/of omvangrijke werkzaamheden;
  • Verzorgen van de inkoop en contractmanagement;
  • Overleg met de gebruikers, stakeholders en aansturen van interne collega’s en externe marktpartijen.

Project Specificaties

Markt:Luchtvaart
Opdrachtgever:Koninklijke Schiphol Group
Plaats:Schiphol-Centrum
Periode:2018-2019
Omvang:Verbouwing en modernisatie Terminal 1 (Vertrek 1)
Opdracht:Het opstellen van Programma van Eisen, adviezen, bestek en het contracteren van externe leveranciers voor de uitvoering en ook het voeren van het projectmanagement.